poEsia räjäyttää Juttutuvan perjantaina

poEsia – traumatisoivaa avantgardea

PoEsia on Nihil Interit -runoyhdistyksen ja Kirja Kerrallaan -kustantamon yhteinen runosarja. PoEsia on julkaissut teoksia Charles Bernsteiniltä, Karri Kokolta, Hannu Heliniltä, Rita Dahlilta, Pauliina Haasjoelta, Anna Halmkronalta (alias Ville Hytönen), Tytti Heikkiseltä, Reetta Niemelältä, Janne Nummelalta, Jyrki Pelliseltä ja Ville-Juhani Sutiselta.

Nyt Suomen kiinnostavin runosarja esittäytyy koko tämän vuoden tuotantonsa voimalla.

Paneelikeskustelussa klo 14 paikalla runoilijat Tytti Heikkinen, Kristian Blomberg, JP Sipilä, Kati Neuvonen ja V.S. Luoma-aho. Aiheena ”Kustannusalan muutos ja runoilijoiden yhteisöllisyys”. Keskustelua johtaa Raisa Mattila. Runoilijat myös esittävät tekstejä tuoreista kokoelmistaan.

Illalla ohjelma Juttutuvassa jatkuu klo 20 kun Karkkipäivä-runoklubi palaa turuilta ja toreilta Helsinkiin. Lavalla poEsia-runoilijoista ainakin Kristian Blomberg, Tytti Heikkinen, V.S. Luoma-aho, Kati Neuvonen, Janne Nummela sekä ”Sutinen runovalepuvussa”. Lisäksi JP Sipilän videorunoja sekä rakastettu rap-artisti Antiolla. Luvassa myös vanhan runon matinea ja makeita yllätyksiä! Illan juontaa Raisa Mattila.

TERVETULOA!Lisätietoja:
Sirpa Kyyrönen sirpa.kyyronen@helsinki.fi
Kati Neuvonen elis.noin@gmail.comRunoyhdistys Nihil Interit on runon kirjoittajien ja lukijoiden yhteisö, joka on perustettu vuonna 1993. Sen tehtävänä on edistää suomalaisen runouden kirjoittamista, lukemista ja esittämistä sekä runoudesta keskustelemista. Yhdistys toteuttaa tehtäväänsä ylläpitämällä erilaisia kohtauspaikkoja, kuten Tuli&Savu -lehteä, runouden verkosto Tuli&Savu Netiä ja digitaalisen runouden sivusto Nokturnoa. Lisäksi yhdistys järjestää erilaisia runotilaisuuksia, joissa runon esittämisen keinoja uudistetaan ja keskustellaan: mm. Helsingin Poetiikkakonferenssia, Äänirunouden seminaaria ja erilaisia runoklubeja.

PoEsia-sarjan teokset 2009:
Puhekuplia on Kristian Blombergin (s. 1975) esikoiskokoelma. Sen visuaalisesti inspiroituneilla sivuilla etsitään keinoja sisustaa olemisen huoneista hieman mukavampia paikkoja. Runojen ilmaisussa kotimainen nykyrunous kohtaa dadan, surrealismin ja sarjakuvan traditiot.

Varjot astronauteista on Tytti Heikkisen toinen kokoelma jossa jatketaan internetin hakukoneiden ja käännöskoneiden kanssa kirjoittamista. Tuloksena on huonon ja hyvän maun runoutta ja roolirunoutta flarfin hengessä. Heikkisen esikoiskokoelma Täytetyn eläimen lämpö sai poikkeuksellisen innostuneen vastaanoton v. 2008 ollen Helsingin Sanomien Kirjallisuuspalkintoehdokkaana.

Ruumiita on V.S. Luoma-ahon (s. 1984) esikoiskokoelma. Teos on vastustamattomien virtojen ja nopeiden leikkausten proosarunokirja. Kokeellisuus määrittyy uusiksi, kun puhuja toteaa olevansa “toisaalta keksijän poika, voin vain löytää uusia kokemuksia”.

NAKU on Kati Neuvosen (s. 1975) kollaasimainen esikoiskokoelma. Kokoelman nimi tulee sanoista Nimettömät Anastettujen Käsilaukkujen Uhrit. Neuvonen yhdistää proosarunoissaan lahjakkaasti groteskia huumoria ja älykästä ironiaa peppipitkätossumaisen anarkistisella asenteella.

Katso kun silloin olen kunnossa on JP Sipilän videorunoteos, jossa runous kohtaa liikkeen ja äänen. Teoksen teemat vievät lukijansa ja katsojansa lapsuudesta vanhuuteen, välinpitämättömyydestä toivoon. Videorunous on 1970-luvulla syntynyt runomuoto, joka hyödyntää videon tuomia mahdollisuuksia runouden ilmaisussa.

Suolavesitoffeekone Ville-Juhani Sutisen (s.1980) runollinen proosateos. Virkkeet ovat niitä kiellettyjä: pitkiä ja polveilevia, sinne ja tänne ja tuonne ja takaisin. Mutta realisteja ei missään tapauksessa olla, vaikka kerronta toteuttaakin volterkilpimäistä tarkkuutta ja lawrencesternemäistä ensyklopedistä halua. Ja tietenkään ei voi välttää törmäämästä itsetietoiseen kertojaan… Mikä riesa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Syntymä

Kohtaaminen

Virtaa